Éves összehasonlításban 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben (GDP) Csehországban. Negyedéves szinten 0,2 százalékos volt a növekedés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) az előzetes becslését weboldalán pénteken.

A CSÚ szerint a növekedést leginkább a lakossági fogyasztás és a tőkefelhalmozás ösztönözte, míg negatív hatást az alacsony külföldi kereslet fejtett ki. A negyedéves növekedés alapvetően a nagyobb hazai fogyasztásnak köszönhető – mutatott rá Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Az ipari termelésben és az építőiparban stagnálás volt tapasztalható – tette hozzá. Az első negyedévben éves összehasonlításban 4,9 százalékkal emelkedett a cseh GDP, míg a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt.

A CTK cseh hírügynökség által megszólaltatott pénzügyi elemzők egybehangzóan úgy vélték: a második negyedévi GDP-növekedés nagymértékben annak is köszönhető, hogy a tavalyi év azonos időszakában a koronavírus-járvány miatt számos korlátozó intézkedés volt még érvényben, ezért az összehasonlítási alap alacsonyabb volt az átlagosnál – ismertette a távirati iroda. A GDP alakulására az év következő szakaszában hatással lesz a magas infláció, valamint a megdrágult energia és élelmiszerek.