Intézkedéscsomagot jelentett be az osztrák kormány, hogy csökkentse a magas infláció miatt a háztartásokra nehezedő terheket, a költségvetés idén 6,3 milliárd eurót fordít erre a célra.

A csomag olyan rövid távú intézkedéseket tartalmaz, amelyekkel azonnal tudják enyhíteni a lakosság terheit, illetve magában foglal hosszabb távú, strukturális reformokat is. Számos szociális juttatás mértékét emelni fogják, egyebek mellett 300 eurós támogatást kapnak a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok, például a munkanélküliek és a minimálnyugdíjból élő idősek. A családoknak gyerekenként 180 eurós egyszeri támogatást adnak augusztusban, és az eredetileg 2023-ra tervezett gyermeknevelési támogatások összegét már 2022-ben megemelik. A vállalatok energiadíj-kompenzációban részesülnek, az energiaigényes iparágakban működő cégeknek pedig még közvetlen pénzügyi támogatást is tervez az osztrák kormány. Emelik továbbá a fosszilis tüzelőanyagokra kivetett szén-dioxid-adó okozta terhek enyhítését célzó klímabónusz összegét, magának a szén-dioxid-adónak a júliusra tervezett bevezetését pedig októberre halasztják.

A szociális juttatások mértékét ezentúl évente az inflációnak megfelelően korrigálják majd, és az inflációra reagálva jövő évtől módosítják a többkulcsos személyi jövedelemadó sávjait is; a legmagasabb sáv alsó küszöbe változatlan marad, de az alacsonyabb kulcsok esetében emelik az alsó küszöböt, hogy béremelés esetén sokan ne kerüljenek többet adózó kategóriába. A kedden bejelentett intézkedések bevezetése összesen várhatóan 30 milliárd euróba kerül majd. Sok más országhoz hasonlóan Ausztriában is évtizedek óta nem látott áremelkedés ment végbe, az inflációs ráta jelenleg 8 százalék, és félő, hogy még hosszú ideig magas marad – ismertette az távirati iroda .