Az utóbbi 15 év leggyorsabb ütemével nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye júliusban, amikor is a feldolgozóipar termelésének meredek emelkedése a kulcsfontosságú szolgáltatási szektor felívelésével párosult – ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek végleges, frissen közzétett adataiból.

Az euróövezet gazdaságában domináns szerepet betöltő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 59,8 pontra kúszott fel a júniusi 58,3 pontról, ami 2006 júniusa óta a legjobb érték. Már a negyedik egymást követő hónapban tudott növekedni – ráadásul egyre gyorsuló ütemben – az ágazat, de az index értéke elmaradt az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 60,4 ponttól.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe – a hétfőn közölt végleges adat szerint – 62,8 pontra süllyedt a júniusban mért, rekord 63,4 pontról, de továbbra is az ágazat robusztus teljesítményére utal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index 60,2 pontra emelkedett
júliusban az előző havi 59,5 pontról. Ez 2006 júniusa óta a legjobb érték, bár elmarad az előzetesen közölt, egyben az elemzők által várt 60,6 ponttól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulására utal.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország teljesítménye volt a legjobb, ahol történelmi csúcsra gyorsult a növekedés. A német gazdaság teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index értéke 2,3 ponttal 62,4 pontra ugrott júliusban, Olaszországban esetében pedig 58,6 ponttal 42 havi csúcs dőlt meg. A francia magánszektor teljesítménye 56,6 ponttal négyhavi, a spanyolé pedig 61,2 ponttal kéthavi mélypontra mérséklődött – adta hírül a távirati iroda.

A júliusi felmérés adatai azt mutatják, hogy erősen, 2000 májusa óta nem tapasztalt mértékben nőtt a kereslet az euróövezeti termékek és szolgáltatások iránt. Az új megrendelések állományában a termeléshez hasonló trend alakult: gyorsabban nőtt a kereslet a szolgáltatások, mint az áruk iránt. Ezzel együtt jól látható, hogy élénkültek a hazai és a külső piacok is. Bár a külföldi megrendelések állománya júniushoz képest valamivel kisebb mértékben bővült, az adatok rögzítésének kezdete, 2014 szeptembere óta így is a második legjobb ütem.

Az IHS Markit szerint a stabilizálódás jeleit mutatják az inflációs nyomások. A termelési költségek elenyésző mértékben
emelkedtek júniushoz képest, ezzel együtt is a növekedési ütem 2000 szeptembere óta nem volt ilyen erős. A termelői árak nem változtak, a júniusi rekordszinten stagnáltak.

A vállalatok továbbra is határozottan bíznak abban, hogy a következő egy évben növekedni fog a termelés, bár a bizalmi index négyhavi mélypontra süllyedt a kilencéves csúcsot jelentő júniusi szintről.

Európa szolgáltatási ágazata újraéled. A járványügyi korlátozások enyhítése és az egyre erősebb átoltottság erősíti a
keresletet a legkülönbözőbb tevékenységek iránt, különösen az idegenforgalom, az utazás és a vendéglátóipar területén. Nemcsak a fogyasztási szektor élénkül, hanem a vállalkozások és pénzügyi szolgáltatók is növekedést tapasztalnak a szélesebb körű gazdasági fellendüléshez fűzött remények erősödésével párhuzamosan – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a feldolgozóipar
tartósan magas növekedési üteme és a szolgáltatási szektor lenyűgözően erős júliusi bővülése azt jelzi, az euróövezetben várhatóan gyorsul a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben.

Az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 2 százalékkal, éves
összehasonlításban pedig 13,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) április-júniusban. Az első negyedévben még 0,3 százalékos negyedéves és 1,3 százalékos éves szintű csökkenést jegyeztek fel.

A 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 1,9 százalékkal, éves szinten pedig 13,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben. Január-márciusban negyedéves szinten 0,1 százalékos, éves szinten 1,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel.