A portugál kormány hétfőn 2,4 milliárd eurós családtámogatási intézkedéscsomagot fogadott el az infláció ellensúlyozására.

António Costa portugál miniszterelnök ismertette, a 2022 végéig hatályos intézkedések között szerepel az elektromos áram általános forgalmi adójának csökkentése 13 százalékról 6 százalékra, egy egyszeri, 125 eurós dotáció a havi 2700 eurónál alacsonyabb jövedelmű, keresőképes korú emberek számára, valamint gyermekenként 50 euró minden család számára függetlenül a jövedelmi viszonyoktól. A kormány ezen felül egyszeri alkalommal félhavi plusz nyugdíj összegét folyósítja a nyugdíjasoknak. “Köszönhetően a felelős költségvetésnek biztonságosan elfogadhatjuk ezeket az intézkedéseket” – mondta Costa újságíróknak.

Hozzátette, hogy 2023-ban legfeljebb 2 százalékban fogják maximálni a lakóingatlanok és üzlethelyiségek bérleti díjának emelését, ezen felül befagyasztják a tömegközlekedési bérletek és vonatjegyek árát. Costa hangsúlyozta, hogy az újabb támogatásokkal együtt az inflációellenes segélyek az idén már négymilliárd eurót tesznek ki. A korábbi csomagok egyebek között élelmiszersegélyeket tartalmaztak, amelyek több mint egymillió rászoruló család helyzetén javítottak, illetve egy olyan mechanizmust, amelynek keretében az üzemanyag adóterhét 23-ról 13 százalékra mérsékelték. Portugália augusztusban mért inflációja 9 százalék volt, több mint kétszerese a 2022-es költségvetésben tervezett 4 százaléknak. A portugál központi bank előrejelzése szerint az ország gazdasága 6,3 százalékkal fog nőni az idén – közölte a távirati iroda.