Az EBRD jelentősen csökkentette az idei várható román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését – ismertette a távirati iroda.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelentősen csökkentette az idei várható román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, a nemzetközi bank 2,8 százalékos GDP-bővülésre számít – közölte csütörtökön a pénzintézet. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet a tavaly júniusi prognózisában a román bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékos növekedésére számított 2022-re.

A héten Bukaresten járt Paolo Gentiloni gazdaságipolitikáért felelős uniós biztos, aki egy konferencián szintén azt mondta, hogy korábban az Európai Bizottság 4,2 százalékos román gazdasági bővülést várt, de a prognózist várhatóan csökkenteni kell. Kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború következményeinek felmérése még túl korai, így az új prognózis is attól függ, hogy a háború hogyan befolyásolja a gazdasági környezetet – magyarázta a biztos. Tavaly a román gazdaság teljesítménye 5,9 százalékkal nőtt, elmaradt a korábban prognosztizált 7 százalékos ütemtől.