A lengyel jegybank (NBP) monetáris politikai tanácsa (RPP) az elemzői várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 6,75 százalékra emelte az irányadó kamatot szerdán.

A lengyel jegybank tavaly október óta tizenegyedik, az év eleje óta pedig a nyolcadik kamatemeléséről döntött. A referenciakamat tíz hónapja még 0,1 százalékon állt, utoljára júliusban emelték az alapkamatot 50 bázisponttal. Ugyancsak csütörtökön a betéti kamatot 6,0 százalékról 6,25 százalékra, a lombardkamatot 7 százalékról 7,25 százalékra, a leszámítolási kamatot 6,55 százalékról 6,80 százalékra emelték. A lengyel jegybank kamatdöntő ülése alig egy héttel követte az augusztusi inflációs adatok publikálását. A múlt hónapban a fogyasztói árak éves növekedési üteme minden várakozást felülmúlva, a júliusi 15,6 százalékról 16,1 százalékra nőtt, elsősorban a dráguló nyersanyag és energia eredőjeként. A jegybankárok szerint a szerdai szigorítás célja az inflációs várakozások visszafogása és a középtávú inflációs cél biztosítása.

Az ülés után kiadott közlemény szerint a következő negyedévekben a lengyel gazdasági növekedés lassulása várható. A központi bank a monetáris politika további szigorítását helyezte kilátásba az infláció megfékezése érdekében. A lengyel központi bank inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont, de ez sem idén, sem jövőre nem teljesül. A jegybank júliusi előrejelzésében az éves átlagos inflációt idén 13,2-15,4 százalék közé tette, amely jövőre is széles sávban, 9,8-15,1 százalék között mozoghat. A bruttó hazai össztermék (GDP) idén 3,9-5,5 százalékkal, jövőre 0,2-2,3 százalékkal nőhet. A kamatdöntés után nem változott a lengyel zloty árfolyama az euróval szemben – közölte a távirati iroda.