Az első negyedévben 7 százalékkal nőtt a horvát gazdaság.

A horvát gazdaság teljesítménye 7 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.
A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első negyedévben 6,7 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, míg éves bázison 2,7 százalékkal bővült. A növekedés lassabb volt a vártnál, de az idei első negyedév sorrendben a negyedik negyedév volt, amelyikben erősödött a GDP Horvátországban éves összevetésben – ismertette a távirati iroda. Az előző negyedévben 9,7 százalékos volt a gazdasági növekedés. A jelentés szerint az idei első negyedéves gazdasági növekedéshez a GDP összes összetevője hozzájárult.

A háztartások fogyasztása 6,3 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, lassabban, mint az előző negyedévben. Nőtt az állam fogyasztása is, éves szinten 5,9 százalékkal. Az export 29,4 százalékkal, az import 25 százalékkal bővült éves összehasonlításban. A bruttó beruházások és az állóeszköz-felhalmozás 5,9 százalékkal nőtt éves szinten, gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor a növekedés 14 százalékos volt. A horvát kormány május közepén fogadta el a 2022-es költségvetés módosítását, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kabinet idén 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,6 százalékos deficittel számol a GDP arányában. A tervek szerint a GDP-arányos államadósság mértéke 2022-ben 3,6 százalékponttal 76,2 százalékra csökken. Zágráb módosította az inflációra vonatkozó előrejelzését is, és 2022-ben 7,8 százalék körüli átlagos éves inflációt prognosztizál, a költségvetésben korábban elfogadott 2,6 százalék helyett.