A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) viszont 58,6 pontra süllyedt szeptemberben.

Erős maradt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben még úgy is, hogy nagy csapást jelentettek a szűk ellátási keresztmetszetek, amelyek valószínűleg továbbra sem szűnnek meg, így magasan tartják az inflációs nyomásokat – derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének pénteken közölt végleges adataiból.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 58,6 pontra süllyedt szeptemberben, ami február óta a leggyengébb érték, és 2,8 ponttal marad el az augusztusi 61,4 ponttól. Elemzők jobb értékre, az előzetesen megadott 58,7 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az 50 pont feletti érték esetében a csökkenés a növekedési ütem lassulására utal.

A gyárak továbbra is logisztikai problémákkal, valamint termék- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ami jórészt a koronavírus-világjárvány által okozott zavarokra vezethető vissza. Érezhetően lassabb ütemben nőtt a termelés, az új megrendelések állománya és a foglalkoztatottság is. A feldolgozóipar kibocsátását mérő alindex, amely a kompozit BMI egyik alkotóeleme, és jól tükrözi a gazdaság állapotát, 59,0 pontról 55,6 pontra, nyolchavi mélypontra esett szeptemberben – hirdeti a távirati iroda.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az euróövezet feldolgozóipara erőteljes ütemben bővült szeptemberben, de a növekedési ütem érezhetően lassult a beszállítói lánc egyre nagyobb nehézségeket okozó fennakadásai miatt. Hozzátette, hogy a beszállítási problémák továbbra is zűrzavart okoznak az európai feldolgozóipar jelentős részében, csaknem negyed évszázada óta nem tapasztaltak ilyen mértékű késedelmeket és alapanyag-hiányt.

Gyors javulás nem várható, az ellátási lánc normalizálódásának folyama elkerülhetetlenül lassú lesz, a szállítási problémák és a magas infláció témája jócskán áthúzódik a következő évre. A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül a kisebbek teljesítettek jobban.

Ausztriában 62,8 ponton kéthavi csúcspontra emelkedett a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe, míg Németországban 58,4 ponton, Franciaországban pedig 55,0 ponton egyaránt nyolchavi mélypontra csúszott le mutató. Hollandiában 62,0 ponton, Olaszországban pedig 59,7 ponton egyaránt héthavi mélyponton, Írországban 60,3 ponton hathavi, Spanyolországban 58,1 ponton öthavi, Görögországban pedig 58,4 ponton két havi mélyponton állt meg a mutató.