Csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben – ismertette a távirati iroda.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi szinten egyaránt 1,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, miután márciusban az euróövezetben még 0,3 százalékos, az EU-ban 0,6 százalékos növekedést regisztráltak. Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom növekedése a márciusi 1,6 százalékról 3,9 százalékra, az EU-ban pedig 2,8 százalékról 5 százalékra gyorsult. Márciushoz képest Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, 5,3 százalékkal. Luxembourgban 3,7 százalék, Írországban pedig 1,9 százalék volt a havi növekedés.

A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Szlovéniában csökkent, 7,7 százalékkal, továbbá Németországban 5,4 százalékkal és Lettországban 3,9 százalékkal. Áprilisban éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 29,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt 21,1 százalékkal, majd Málta következett 17,5 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Finnországban volt, 3,4 százalékos, Luxembourgban 2,9 százalékos, illetve Belgiumban 1,9 százalékos. Magyarországon áprilisban havi szinten 2,4 százalékkal csökkent, éves összevetésben viszont 15,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat által közölt adat szerint.