A brit gazdaság már recesszióban van, és a jövő év egészében is valószínűleg visszaesik a teljesítménye – mondta csütörtökön Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy a 2023 utáni években ismét növekedés várható.


Hunt a londoni alsóházban ismertette a konzervatív párti kormány költségvetési tervezetét, amely egyben az előző kormány által meghirdetett nagyszabású – a piac által ugyanakkor fedezetlennek ítélt – adócsökkentési program teljes visszafordítását is jelenti.

E program szeptemberi bejelentését példátlan piaci felfordulás követte, amelynek nyomán lemondott Liz Truss, az alig 45 nappal korábban megválasztott miniszterelnök. A Rishi Sunak vezetésével alakult új kormány pénzügyminisztere, Jeremy Hunt első intézkedéseként visszavonta az adóprogram fő elemeit, csütörtökön pedig részletesen ismertette az új költségvetési terveket.

A gazdasági környezetről elmondta: Nagy-Britannia már recesszióban van, és a brit hazai össztermék (GDP) jövőre várhatóan 1,4 százalékkal csökken.