Az OTP Bank Románia tavalyi adózás utáni eredménye elérte az 58 millió lejt (1 lej 77,11 forint), ami több mint kétszerese a 2020-ban jegyzett 22 millió lejnek – közölte pénteken a magyar bank romániai leányvállalata.

A működési eredmény 2021-ben 24 százalékkal, 123 millió lejre csökkent. Ez főként a működési kiadások 18 százalékos növekedésével magyarázható. A kiadások emelkedésének nagyobb része a bank 2019-ben elindított növekedési stratégiájának költségeiből adódik, amelynek jegyében például 8 százalékkal bővült az alkalmazottak száma – ismertette a távirati iroda.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy a 2019-ben elkezdett növekedési stratégia követése lépésről-lépésre közelebb viszi az OTP Bank Romániát a piaci pozíciójával kapcsolatos céljához, így az üzleti tevékenységüket tekintve egyre nagyobb a piaci részesedésük, és ennek köszönhetően pozitív az év végi eredményük, a hitelezési és megtakarítási állományok is dinamikus, kétszámjegyű növekedést mutatnak.

Hozzátette: a beruházások megalapozzák a további növekedést, így idén is ezen az úton haladnak tovább. Finanszírozzák a helyi gazdaságot és a vállalkozásokat, lehetőségeik szerint mérsékelve ügyfeleik növekvő finanszírozási költségeit, és folytatják a digitális és hálózati fejlesztéseket – mondta a vezérigazgató. A nettó kamatbevétel 10 százalékkal nőtt, és elérte a 498 millió lejt. A teljesítő hitelek állománya 21 százalékkal, a jelzáloghiteleké 25 százalékkal bővült 2020-hoz képest. Az árfolyamszűrt betétek állománya 17 százalékkal bővült, a hitel-betét arány pedig 4 bázisponttal, 118 százalékra emelkedett. A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 18,5 milliárd lejt, ami 24 százalékos növekedés.