Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra a következő egy évre – jelentette be Teresa Ribera, ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón pénteken Madridban.

A miniszterelnök-helyettes ismertetése szerint a rendelet értelmében az első fél évben átlagosan megawattóránként 40 euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely mintegy a fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második félévben hónapról hónapra emelik majd az árplafont, amíg eléri a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárat – részletezte. A kormány számításai szerint a döntés hatására a villamosenergia átlagára a jelenlegi megawattóránkénti 210 euróról 130 euróra csökken egy év alatt – hangsúlyozta Teresa Ribera. A miniszter kitért arra, hogy az árcsökkenés eltérő mértékben, de minden fogyasztót érint majd, lesznek, akiknél meghaladhatja a 30 százalékot is. Az elkészült rendeletet még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, amely előzetesen már engedélyt adott Spanyolországnak, valamint Portugáliának az árplafon bevezetéséhez – ismertette a távirati iroda.

Spanyolország és Portugália “különleges elbánásban” részesül az EU energiapiacán, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergia-árakkal – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március végén. Magyarázata szerint az Ibériai-félsziget “nagyon különleges” helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de “nagyon kicsi az összekapcsoltság” az unió többi országával. “Európa megértette az okokat, amelyek miatt Spanyolországnak és Portugáliának alkalmaznia kell ezt a kivételt” – hangsúlyozta Teresa Ribera, hozzátéve, hogy az árplafon a háztartási és ipari fogyasztók védelmét egyaránt szolgálja.