Az ABN Amro holland nagybank újra fog osztalékot fizetni, miután a hollandgazdaság élénkülése hatására a vártnál nagyobb negyedéves profitra tett szert. A bank szerdán azt közölte, hogy 393 millió euró lett az adózott eredménye a második negyedévben, amikor a koronavírus-járvány miatt korábban hozott szigorításokat jórészt feloldották és ezzel újra lendületet vett a gazdaság.

A Reuters által megkérdezett elemzők jóval kisebb, 266 millió euró negyedéves profitra számítottak. A koronavírus-járvány által leginkább érintett tavalyi második negyedévről a bank 5 millió euróadózás utáni veszteséget jelentett. Az eredményjavuláshoz hozzájárult, hogy 79 millió eurót felszabadított a rossz hitelekre félretett tartalékalapból.

A bank jelezte, hogy újraindítja az osztalékfizetést, a 2019. évi eredmény utáni részvényenkénti 0,68 eurós osztalékot idén októberben fizeti ki.

A Hollandiában domináns szerepet játszó, túlnyomórészt állami tulajdonban lévő ABN Amro nettó kamatbevétele 14 százalékkal, 1,3 milliárd euróra csökkent, a díjbevétele 7 százalékkal, 399 millió euróra emelkedett.

A bank működési bevétele 1 milliárd 732 millió euró volt a június végével záródott három hónapban, 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál- közölte a távirati iroda.

A költség-bevétel arány 70,9 százalékra emelkedett a tavalyi második negyedévi 60,4 százalékról.

A bank erős tőkehelyzetét jelzi, hogy az elsődleges alapvetőtőkemegfelelési mutatója (CET1) 18,3 százalékon állt az év végi17,7 százalék után.