A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja, 1680 milliárd norvég korona (174 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el befektetésein az első fél évben.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalapnak (SPU) 14,4 százalékos negatív hozama volt.

Ez az emelkedő kamatlábak, a magas infláció és az Ukrajna elleni orosz agresszió következménye. Az alap részvénybefektetéseinek értéke 17 százalékkal, a kötvényeké 9,3 százalékkal, a technológiai cégek részvényei esetében különösen nagy mértékben, 28 százalékkal csökkent.

Az elmúlt 6 hónapban csak az energiaszektor befektetésinek értéke nőtt, mintegy 13 százalékkal. Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

A norvég nyugdíjalapnak a világ több mint 70 országának 9338 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,3 százaléka van a tulajdonában. Az alap vagyona mintegy 1300 milliárd dollár.

Eszközének 68,5 százaléka részvényekbe, 28,3 százaléka kötvényekbe, 3 százaléka tőzsdén nem jegyzett ingatlanokba, a maradék mintegy 0,2 százaléka szintén tőzsdén nem jegyzett megújuló energia infrastruktúrába volt elhelyezve június végén.