A brit statisztikai hivatal (ONS)szerdán ismertetett, felülvizsgált számításai szerint 1,6 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke az idei elsőnegyedévben. A múlt hónapban közölt első becslésben még 1,5 százalékos negyedéves összevetésű visszaesés szerepelt.

Szerdai beszámolójában az ONS közölte azt is, hogy a brit GDP-érték jelenleg 8,8 százalékkal marad el a 2019 negyedik
negyedévében – a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben – mért szinttől.

Az első becslés 8,7 százalékos elmaradást jelzett ugyanebben az összehasonlításban.

A tavalyi első negyedévi szintnél 6,1 százalékkal alacsonyabb a brit hazai össztermék értéke; ezt a számítást a statisztikai hivatal nem módosította.

Ez azt is jelenti, hogy a világ hét vezető ipari gazdaságának csoportján (G7) belül Nagy-Britannia hazai összterméke marad el reálértéken számolva a legnagyobb mértékben a 2019 végén elért szinttől.

Az ONS szerdai kimutatása szerint Olaszországban 6,4 százalékkal, Németországban 5 százalékkal, Franciaországban 4,7 százalékkal, Japánban 2 százalékkal, Kanadában 1,7 százalékkal, az Egyesült Államokban alig 0,9 százalékkal alacsonyabb a reálértéken számolt hazai össztermék a 2019 negyedik negyedévéről jelentett szinteknél – adta hírül a távirati iroda.

Nominálértéken számolva az amerikai GDP 1,4 százalékkal, a kanadai 3 százalékkal magasabb a 2019 végére elért értéknél.

A koronavírus-járvány megfékezésére az idei első negyedévben elrendelt – azóta jelentős részben feloldott – korlátozások ugyanakkor jóval kisebb visszaesést okoztak a brit gazdaságban, mint a járvány tavaly tavaszi első hullámának megállítását célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat, amelynek következtében szabadesésszerűen zuhant a brit gazdaság teljesítménye.

A tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-as szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A londoni elemzői közösség azonban sokkal derűlátóbb előrejelzéseket állított össze az idei évre.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely a minap stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Nagy-Britannia “AA mínusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását, ehhez fűzött indoklásában
kifejtette, hogy az év eleje óta beérkezett makrogazdasági, foglalkoztatási és államháztartási adatok tanúsága szerint abrit gazdaság és a közfinanszírozás a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a
koronavírus-válság okozta sokkhatásokkal szemben.

Mindezek alapján a Fitch az általa addig valószínűsített 5 százalékról 6,6 százalékra javította a brit hazai össztermék
reálértéken számolt idei növekedési ütemére szóló előrejelzését.

Az egyik legnagyobb londoni üzleti elemzőház, a Pantheon Macroeconomics a felülvizsgált első negyedévi GDP-becslés szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében közölte: várakozása szerint a gyors ütemű nagy-britanniai oltási kampány megteremti az alapjait a brit gazdaság tartós kilábalásának.

A ház ennek alapján azzal számol, hogy a brit GDP-érték az idei második negyedévben 5,3 százalékkal növekedett, és 2 százalékkal bővül a harmadik negyedévben.

A Pantheon Macroeconomics londoni elemzői szerint ez azt is jelenti, hogy a brit hazai össztermék 2022 első negyedévében várhatóan már valamivel meghaladja a koronavírus-járvány előtti legutóbbi csúcsértéket.