Enyhültek csütörtökön azok a félelmek, hogy sokkhatást okozhat a globális pénzpiacokon a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport esetleges csődje, miközben a hitelezők azt várják, hogy kiderüljön, mennyit kaphatnak vissza befektetett tőkéjükből.

A China Evergrande az egyik legnagyobb kínai magánvállalat. Az utóbbi hónapokban fizetési nehézségekkel küzdő cég adóssága 310 milliárd dollárra rúg, ami Kína éves hazai összterméke (GDP) 2 százalékának felel meg. A vállalatnak csütörtökön 83,5 millió, a jövő héten pedig 47,5 millió dollár kamatot kellene kifizetnie dollárban denominált kötvényei után. Ha nem teljesíti fizetési kötelezettségét a határidőtől számított 30 napon belül, csődbe megy. Az esedékes kamatfizetés megtörténtéről az Evergrande kínai idő szerint csütörtök estig nem adott hírt. Ennek ellenére a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei jelentősen erősödtek, miután a vállalat azt ígérte, hogy egyik, jüanban denominált kötvényének kamatát a határidőnek megfelelően kifizeti.

A részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak és végül 17,6 százalékos pluszban zártak. Az Evergrande szerdán közölte, hogy egyik, Kínán belül működő egysége, a Hengda Real Estate Group csütörtökön – a fizetési határidőt betartva – 232 millió jüan (35,9 millió dollár) kamatot fog kifizetni a 2025 szeptemberi lejáratú kötvényei után belföldi tulajdonosoknak. A minden oldalról szorongatott konglomerátum ellen hetek óta tüntetések folynak szerte az országban: feldühödött vásárlók és befektetők lakásukat vagy pénzüket követelik.

A China Securities Journal című kínai tőzsdei lap csütörtökön arról számolt be, hogy Hszü Csia-jin, a China Evergrande csoport elnöke előző nap arra kérte a vállalat mintegy négyezer vezetőjét, hogy tegyenek meg mindent a termelés újraindításáért és az ígért ingatlanok átadásáért. Ebben a helyzetben minden figyelem a kínai kormányra irányul, amely még nem közölte világosan, hogy mentőövet dob-e a vállalatnak. Elemzők szerint azonban bármilyen kormányzati lépés inkább arra irányul majd, hogy megvédje a kínai családokat, amelyek előre fizettek és nem épült meg lakásuk, semmint a bankok vagy más hitelezők megmentésére. Pekingnek megvannak a forrásai arra, hogy megakadályozzon egy hitelválságot, ha az Evergrande csődbe megy. Közgazdászok szerint azonban nem akar olyan látszatot kelteni, hogy mentőakciót szervez, miközben másokat meg adósságcsökkentésre próbált kényszeríteni.

A Bloomberg hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, a kínai piaci szabályozók nemrég arra kérték a cégcsoportot, hogy dollárban denominált kötvényei után mindenképp fizesse ki a közeljövőben esedékes kamatokat, és folytasson proaktív kommunikációt a kötvénytulajdonosokkal a nemteljesítés elkerülése érdekében. Arra azonban semmi nem utalt, hogy az állam pénzügyi támogatást ajánlott volna fel a törlesztési csőd elkerüléséhez. A Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap szintén bennfentes forrásra hivatkozva arról írt csütörtökön: a pekingi kormány felszólította a helyi kormányzatokat, hogy készüljenek fel az Evergrande esetleges bedőlésére. A helyi kormányzatoknak jogi és pénzügyi szakértők bevonásával meg kell vizsgálniuk az Evergrande tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyeket a saját régióikban – ismertette a távirati iroda.

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon az a félelem, hogy Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers esete. Az akkor negyedik legnagyobb amerikai befektetési bankcsoport és egyben a világ vezető brókercége 2008 szeptemberében csődbe ment, és ennek következményeként a nagy gazdasági világválság (1929-19333) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt az egész világ.

Elemzők szerint az Evergrande csődje esetén bankok és más hitelezők elveszítenék pénzüket, ám kevéssé valószínű, hogy ez megrengetné a kínai pénzügyi rendszer stabilitását és globális láncreakciót váltana ki.