A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 4,3 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése augusztusban a júliusi 4,2 százalékról.

Augusztusban az energiaárak emelkedése 2008 szeptembere óta a legnagyobb, 18 százalék volt a júliusi 17,4 százalék után, az élelmiszerárak emelkedése pedig 3,1 százalékról 3,6 százalékra ugrott. Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt augusztusi maginfláció megegyezett a júliusi 3,1 százalékkal. Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,5 százalékra lassult az augusztusi fogyasztóiár-emelkedés a júliusi 4,6 százalékot követően.

Az euróövezetben 3 százalékos inflációt mértek augusztusban a júliusi 2,2 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt augusztusi euróövezeti fogyasztói áremelkedés 0,7 százalékról 1,6 százalékra gyorsult. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte nem végleges adatként, hogy szeptemberben 13 éves csúcsra, 3,4 százalékra gyorsult az euróövezeti infláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi fogyasztói áremelkedés pedig 1,9 százalék volt – ismertette a távirati iroda.