Az egyre intenzívebb globális inflációs nyomás keresleti hatásai és a koronavírus-gócokban érvényesített újbóli kínai korlátozások miatt a világgazdaság a korábban vártnál valószínűleg számottevően lassabb ütemben növekszik az idén – áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott új negyedéves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 35 oldalas prognóziscsomagban közli, hogy az előző, márciusban kiadott előrejelzéséhez képest 0,6 százalékponttal lassabb, 2,9 százalékos világgazdasági növekedést vár 2022 egészére. A Fitch londoni elemzői a globális átlagon belül a kínai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló prognózisukat rontották a legnagyobb mértékben: a márciusi negyedéves jelentésükben szereplő 4,8 százalék helyett immár csak 3,7 százalékos növekedést valószínűsítenek a kínai gazdaságban 2022-re – adta hírül a távirati iroda. A cég a márciusi jelentés óta másodszor rontja az idei kínai GDP-növekedésre adott becslését.

Kínáról külön összeállított, június elején Londonban bemutatott jelentésében is már közölte, hogy – különösen a koronavírus elleni korlátozások enyhítésének óvatos üteme miatt – egyre nagyobb lefelé ható növekedési kockázatokat érzékel a kínai gazdaságban, de abban az elemzésében még azzal számolt, hogy a kínai hazai össztermék az idei év egészében 4,3 százalékkal növekszik. A kínai gazdaság teljesítménye tavaly 8,1 százalékkal bővült, vagyis a Fitch kedden kiadott új negyedéves globális előrejelzésében szereplő 3,7 százalékos idei kínai növekedési becslés alapján a cég immár azt valószínűsíti, hogy a kínai GDP-érték az idén a tavaly elért ütemnek nem egészen a felével emelkedik. Kedden egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service is jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei növekedésére szóló prognózisát, bár a Fitch Ratings új becslésénél még mindig derűlátóbb előrejelzést adott.

A Moody’s Londonban ismertetett friss tanulmányában közölte: az általa eddig várt 5,2 százalék helyett most már csak 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számol a kínai gazdaságban 2022 egészében. A Moody’s a koronavírus terjedésének akadályozását célzó hatósági intézkedések mellett a kínai ingatlanpiac jelenleg is zajló visszaesésével és a geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódó megnövekedett bizonytalansággal indokolta a negatív korrekciót. A Fitch Ratings kedden bemutatott új tanulmányában az amerikai gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését a márciusban valószínűsített 3,5 százalékról 2,9 százalékra, az euróövezeti gazdaság növekedésére adott prognózisát 3 százalékról 2,6 százalékra rontotta.

A Fitch az eddigi 100 dollárról 105 dollárra emelte a Brent globális nyersolaj-alaptípus idei hordónkénti átlagárára szóló előrejelzését, felidézve, hogy az Európai Unió nemrégiben tilalmat hirdetett a tengeri szállítású orosz nyersolaj importjára. A cég szerint ez a globális olajpiaci áramlások irányának módosulását eredményezheti, mivel az eddigieknél több orosz olaj érkezhet ázsiai országokba. A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy infrastrukturális és egyéb logisztikai korlátok miatt az orosz nyersolajkínálat jelentős része elveszhet a világpiacról.

A hitelminősítő a minap erről is külön tanulmányt állított össze, amelyben szintén megállapította, hogy infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint logisztikai bonyodalmak – például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása – miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra. A Fitch Ratings becslése szerint ez azt jelenti, hogy napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport – a teljes az orosz olajtermelésnek hozzávetőleg a negyede – tűnhet el a világpiacról 2022 végéig. Keddi előrejelzésében a Fitch mindezek figyelembevételével az Egyesült Államokban 7,8 százalékos, az euróövezetben 6,7 százalékos idei átlagos inflációt valószínűsített az előző globális jelentésében szereplő 6,9, illetve 5 százalék helyett.