A várakozásokat felülmúlta az amerikai gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben: a bruttó hazai össztermék (GDP) éves alapon 2,6 százalékkal emelkedett az előző két negyedévben mért visszaesés után.

A kereskedelmi minisztérium csütörtökön közzétett előzetes adatai előtt az elemzői várakozások széles sávban, 0,8 százalék és 3,7 százalék között mozogtak, a medián növekedési prognózis 2,4 százalék volt. Az amerikai gazdaság kibocsátása a második negyedévben 0,6 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévben év/év alapon 1,6 százalékos volt a csökkenés. Az IMF októberben megjelent World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisa szerint az idén 1,6 százalékos lehet az amerikai GDP-növekedés, 0,7 százalékponttal kisebb a júliusban jelzettnél. 2023-ban 1 százalékos növekedést jeleznek, ami megegyezik az előző, júliusi prognózissal. Tavaly az amerikai gazdaság teljesítménye, az alacsony pandémiás bázishoz képest 5,7 százalékkal növekedett. A GDP mellett csütörtökön megjelent adatok vegyes képet mutattak a gazdaság helyzetéről.

A szeptemberben záruló harmadik negyedévben a GDP kétharmadát adó fogyasztói kiadások 1,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami mérsékelt lassulás az előző negyedévi 2,0 százalékos növekedés után. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az október 22-én véget ért héten 3 ezerrel 217 000-re emelkedett, de ugyanennyivel maradt el a várakozásoktól. Elemzők szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jövő héten 75 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, de az adatközlés után felerősödtek azok a várakozások, hogy ennél kisebb, 50 bázispontos szigorításról döntenek. Az infláció az Egyesült Államokban 40 éves csúcs közelében mozog, szeptemberben az árak éves növekedési üteme 8,2 százalékra mérséklődött az előző havi 8,3 százalékról. Az amerikai tőkepiacok a vártnál kedvezőbb GDP-adatra emelkedéssel reagáltak, és a dollár 1 százalékkal erősödött az euróval szemben. Az euró/dollár keresztárfolyam délután ismét a paritás közelében állt, 1,0027-es szinten. Az amerikai adatközlés egybeesett az Európai Központi Bank kamatemelésével. A jegybankárok 75 bázispontos emelésről döntöttek – ismertette az MTI.