Kevésbé nőttek a személyi jövedelmek a vártnál az Egyesült Államokban decemberben.

Az Egyesült Államokban decemberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a személyi jövedelmek, de a 0,3 százalékos bővülés elmaradt a piac által várt 0,5 százalékostól; az infláció 5,8 százalék volt. Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken azt közölte, hogy decemberben 0,3 százalékkal bővültek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.

A személyes kiadások a várt mértékben csökkentek decemberben, 0,6 százalékkal a novemberi 0,4 százalékos növekedést követően, és ezzel először jegyeztek fel csökkenést kilencedik hónap növekedés után. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 5,8 százalék volt decemberben, 1982 óta a legmagasabb a novemberi 5,7 százalék után, messze meghaladva a jegybanki 2 százalékos inflációs célszámot.

Havi összevetésben 0,4 százalékkal emelkedett a személyes fogyasztási kiadások árindexe decemberben a novemberi 0,6 százalék után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,5 százalékkal nőtt, éppúgy, mint novemberben. Éves összevetésben a maginfláció 4,9 százalékra emelkedett a novemberi 4,7 százalékról – adta hírül a távirati iroda.