Az Egyesült Államokban havi összevetésben a vártnál szerényebben nőttek a személyes kiadások és a személyes jövedelmek júliusban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken azt közölte, hogy júliusban a személyes kiadások 0,1 százalékkal nőttek júniushoz képest, amikor jóval nagyobb, 1 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az elemzői várakozások átlagában a ténylegesnél nagyobb, 0,4 százalékos növekedés szerepelt júliusra. A személyes jövedelmek a 0,6 százalékos piaci várakozásoknál kisebb mértékben, 0,2 százalékkal nőttek a júniusi 0,7 százalékos emelkedés után. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 6,3 százalék volt júliusban a júniusi 6,8 százalék után.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent a személyes fogyasztási kiadások árindexe júliusban a júniusi 1 százalék emelkedés után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magindex havi szinten 0,1 százalékkal nőtt júliusban a júniusi 0,6 százalékot követően. Éves összevetésben a maginfláció 4,6 százalékra lassult a júniusi 4,8 százalékról.