A vártnál kevésbé emelkedett októberben az amerikai termelői árindex a washigtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics keddi jelentése alapján.


Októberben az Egyesült Államokban a termelői árindex szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, a szeptemberi havi növekedéssel megegyező mértékben.

Októberre a piacok 0,4 százalékos havi növekedést vártak. Az októberrel zárt 12 hónapban a termelői árindex 8,0 százalékkal emelkedett, a legkisebb mértékben tavaly július óta. Szeptemberben 8,4 százalékkal nőtt az árindex a 12 hónapos periódusban. A piacok októberre 8,3 százalékos éves növekedést vártak.

Az árucikkek ára 0,6 százalékkal emelkedett, ami a júniusi 2,2 százalékos emelkedés óta a legnagyobb növekedés, főként a benzinköltségek 5,7 százalékos emelkedése miatt. A dízelüzemanyag, a friss és száraz zöldségfélék, a lakossági villamos energia, a tojás, valamint az olaj- és gázkitermelésben használt gépek ára is emelkedett.

Ezzel szemben a személygépkocsik árindexe 1,5 százalékkal csökkent. A szolgáltatások költsége 0,1 százalékkal mérséklődött, ami 2020 novembere óta az első csökkenés. Az üzemanyagok és a kenőanyagok ára 7,7 százalékkal csökkent.

Az árak a flottakezelés, a távolsági gépjárműfuvarozás, a gépjármű-kiskereskedelem, valamint a professzionális és kereskedelmi berendezések nagykereskedelme esetében is lejjebb mozdultak. Ezzel szemben a kórházi fekvőbeteg-ellátás költségei 0,8 százalékkal emelkedtek – tette közzé a távirati iroda.