Felfüggesztette új megrendelések fogadását oroszországi viszonylatban a Maersk.

A Maersk konténeres szállítmányozó társaság ideiglenesen leállította az Oroszországba irányuló és onnan induló konténerszállítási megrendelések fogadását a Moszkva ellen életbe léptetett nyugati szankciókkal összhangban – közölte a vállalat kedden. A lépés a szingapúri központú Ocean Network Express (ONE), a német Hapag Lloyd és a svájci székhelyű MSC hajózási csoport hasonló döntéseit követi. Az összes orosz kikötőre kiterjedő felfüggesztés nem terjedne ki az élelmiszerekre, az orvosi és humanitárius szállítmányokra – közölte a Maersk.

“Mivel működésünk stabilitását és biztonságát már most is közvetlenül és közvetve befolyásolják a szankciók, az Oroszországba irányuló és onnan induló tengeri és szárazföldi új szállítási megrendelések fogadását ideiglenesen felfüggesztjük” – áll a Maersk közleményében. A vállalat konténerszállító útvonalakat üzemeltet Szentpétervárra és Kalinyingrádba a Balti-tengeren, Novorosszijszkba a Fekete-tengeren, valamint Vlagyivosztokba és Vosztocsnijba Oroszország keleti partvidékén. A Maersk 31 százalékos tulajdonosa az orosz kikötőüzemeltető Global Portsnak, amely hat terminált üzemeltet Oroszországban és kettőt Finnországban – ismertette a távirati iroda.

A Global Ports részvényesei között van a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat és Szergej Siskarev orosz üzletember is. “A Global Portsszal együtt vizsgáljuk, hogyan tudunk megfelelni a folyamatosan változó szankcióknak és korlátozásoknak, és előkészítjük a lehetséges következő lépéseket” – jelezte a Maersk. A koppenhágai székhelyű vállalatnak mintegy 500 alkalmazottja van Oroszországban. A cég a múlt héten állította le ideiglenesen az összes ukrajnai kikötői forgalmát. A cégnek Odesszában hatvan alkalmazottja van.