Az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az idén az első negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után – közölte a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy az első negyedévet “jelentős növekedés, de veszteség” jellemezte. A romló gazdasági környezetben stabilak maradtak a működési bevételek, 0,7 százalékkal 46,1 milliárd forintra csökkentek. A Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés (7,9 milliárd forint) következtében a működési kiadások 50,9 százalékkal 31,9 milliárd forintra nőttek, így a bank működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor kiugróan, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene a jelzáloghitelezés szárnyalásának köszönhetően – tette hozzá. Elmondta, hogy a működési bevételeken belül a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal nőttek, a díj- és jutalékbevételek pedig 12,6 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevételek 79,9 százalékkal visszaestek. A működési bevételt ugyanakkor 10 milliárd forinttal csökkentette egyes hitelek (babaváró kölcsön) átértékelésén keletkezett veszteség.

A Sberbank miatt elrendelt extra befizetés okán a költség/bevétel arány is romlott: március végére 69,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,5 százalékról. Harmati László, lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte: a jelzáloghitelezés tovább szárnyalt, közben a babaváró hitelek piaca szűkült, a második fél évben ugyanakkor “rohamra” számítanak a termék kivezetése előtt. A fogyasztási hitelekben felpattanás volt, a személyi kölcsönök kihelyezése 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben, az év egészében viszont e területen a tavalyinál gyengébb évet várnak a kamatok emelkedése nyomán. A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László. A babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva. A banknál a vállalati üzletág a valaha volt legjobb negyedévet érte el – mondta Szabados Richárd, az üzletág vezetője. Több mint 500 új ügyfélnek nyitottak vállalati számlát az első három hónapban, ami 3,5-szerese az előző év azonos időszakinak, miközben egy átlagos évben 600-at nyitnak. Az ügyfelek egyharmada jött a Sberbanktól -ismertette a távirati iroda.

Cselovszky Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: 2700 milliárd forint volt a teljes értékpapír állomány, éves bázison közel 20 százalékkal nőtt. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt. Közölte, hogy a jelenlegi 16,7 százalékos értékpapír számla elterjedtséget növelni tervezik. Jelenleg 4,2 százalékos a rendszeresen megtakarítók aránya a számlatulajdonosok körében, ezt kétszámjegyűre tervezik bővíteni a következő két évben. Az online számlanyitás minden várakozást felülmúlt, több mint 3 ezer új értékpapír számlát nyitottak az ügyfelek Jelasity Radován kitért arra: a Sberbank csődje a teljes szektor eredményét 75 milliárd forinttal terheli.