A Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet kedden közölte, hogy az augusztusi 115,2 pontról 109,3 pontra mérséklődött fogyasztói bizalmi indexe, ami 23,7 ponttal alacsonyabb a járvány előtti szintnél. Elemzők jobb értékre, 114,5 pontra számítottak szeptemberről. A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója az augusztusi 148,9 pontról 143,4 pontra csúszott le. A következő fél évre vonatkozó, a jövedelmi, gazdasági és munkaerőpiaci várakozásokat számszerűsítő mutató értéke pedig 92,8 pontról 86,6 pontra zuhant szeptemberben. A fogyasztók bizalmának szintje hathavi mélypontra csökkent, március óta nem volt ilyen alacsony.

A koronavírus delta mutációjának terjedése továbbra is visszafogja az optimizmust – mutatott rá Lynn Franco, a CB makrogazdasági mutatókkal foglalkozó igazgatója. Kiemelte: a gazdasági helyzet és a rövid távú növekedési kilátások miatti aggodalmak fokozódtak, és ismét gyengült a vásárlási szándék a lakások, az autók és a nagyobb háztartási gépek vonatkozásában. A rövid távú inflációs aggodalmak némileg enyhültek, de továbbra is magasak. A fogyasztói bizalom történelmi összehasonlításban még mindig magas, elegendő ahhoz, hogy rövid távon támogassa a további növekedést, de az index értéke már 19,6 ponttal csökkent a júniusban elért 128,9 pontos csúcsról – hangsúlyozta Lynn Franco, aki szerint az utóbbi pár hónap azt mutatja, hogy a fogyasztók óvatosabbá váltak, és valószínűleg visszafogják kiadásaikat a jövőben.

Augusztusban 5,3 százalékra mérséklődött a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az Egyesült Államokban a júliusi és júniusi 5,4 százalékos 13 éves csúcsról. Az árak havi emelkedésének mértéke 0,3 százalékra mérséklődött augusztusban a júliusi 0,5 százalékról. Jerome Powell, a Fed elnöke a szenátus banki, lakásügyi és városi ügyek bizottságának keddi meghallgatására készített beszámolójában rámutatott, hogy a magas infláció a vártnál hosszabb ideig húzódik el. “Ahogy folytatódik a gazdaság újraindulása és a fogyasztás fellendülése, az árakat felfelé húzó nyomást tapasztalunk, különösen az egyes ágazatokban kialakult szűk ellátási keresztmetszetek miatt” – hangoztatta, hozzátéve, hogy ha az infláció nem mérséklődik, a Fed kész a rendelkezésére álló eszközöket bevetni az árnyomások csökkentésére – ismertette a távirati iroda.

Powell mellett Janet Yellen pénzügyminiszter is részt vesz a szenátusi meghallgatáson, amelyen a kormányzat masszív gazdaságösztönző programját tekintik át. A Conference Board minden hónap utolsó keddjén közölt indexe – a Michigan egyetem hangulatindexével együtt – a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyes fogyasztás az amerikai hazai össztermék mintegy 70 százalékát adja.