Májusban 2 százalékkal, 151 milliárd forinttal 7685 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A legnagyobb tőkebeáramlást a kötvényalapok érték el, 42,7 milliárd forintnyit. A rövid futamidejű kötvényalapoké 46,3 milliárd forintos beáramlásával szemben a hosszú futamidejű kötvényalapok 2,2 milliárd forintos, a szabad futamidejű kötvényalapok 1,4 milliárd forintos kiáramlással zártak. A hozamok segítették a vagyonnövekedést, így 3,9 százalékkal nőtt a nettó eszközérték. A pénzpiaci alapokhoz majdnem 6 milliárd forint tőke érkezett, amihez a hozamok is hozzá tudtak tenni. A 21,9 százalékos a vagyonnövekedés messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Az előző havi várakozásnak megfelelően a hozamkörnyezetnek köszönhetően már nem ez a legkisebb kategória – írták. Az ingatlanalapokhoz a hónap során 10 milliárdnyi tőke érkezett, amit a közlemény biztatónak nevez, ugyanis csaknem másfél éve tartó folyamat szakadt meg ezzel.

A hozamokra ismét lehetett számítani, ez tovább segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,2 százalékkal emelkedett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok 3,2 milliárd forint tőkebeáramlást értek el. A hozamok ezen még javítani is tudtak, így a vagyon 2,5 százalékkal nőtt a hónap során. Az árupiaci alapokhoz 2,4 milliárdnyi tőke érkezett, ekkora értékre 22 hónapja nem volt példa. A hozamoknak köszönhetően is volt növekedés, így összeségében a vagyonváltozás plusz 6,5 százalék. Az előző év végéhez viszonyítva közel harmadával nőtt a vagyon, ami természetesen a legnagyobb növekedési ütem a kategóriák között – tették hozzá. A vegyes alapoktól 4,3 milliárdnyi tőke távozott.

A hozamok ezt át tudták billenteni, így a kategória vagyona 1 százalékkal nőtt a hónap során. Egyre erőteljesebben látszik, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok a legnagyobb a három alkategória közül, és erőteljesen növekszik az itt kezelt vagyon. Az abszolút hozamú alapoknál tőkebeáramlás volt, igaz csak 800 millió forint értékben. A hozamok kedvezően alakultak, így a kategória 1,3 százalékos növekedést tudott elérni. A tőkevédett alapokhoz 600 milliónyi tőke érkezett. A hozamok nem segítettek, de a vagyon így is növekedett 0,5 százalékkal, bár közben ez lett a legkisebb kategória. A származtatott alapokból 5 milliárdnyi tőke áramlott ki. A hozamok ezt csak kis részben tudták tompítani, így a kategória nettó eszközértéke 6,5 százalékkal csökkent. A részvényalapok 9,2 milliárd forintos tőkekiáramlással zártak. Az árfolyammozgások ezt le tudták dolgozni, így összességében a részvényalapok vagyona nem csökkent – olvasható a közleményben ismertette a távirati iroda.

A belföldi alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, a Bamosz 25 tagot egyesít, amelyek összesen 11 000 milliárd forint vagyont kezelnek, mintegy 7500 milliárd forintot befektetési alapokban.