A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a francia Alstommal, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen a küszöbön álló európai recesszió alól – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a ceremónián a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági válságban rendkívül fontos a gazdasági növekedés fenntartásához a befektetői bizalom és a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásainak megnyerése. Kiemelte, hogy a gépipari konszern globális piacvezető a vasúti gyártás terén, és a 650 embert foglalkoztató mátranováki üzeme is jelentős központja a tevékenységének, az itt készült alkatrészeket a legkorszerűbb technológiákhoz használják fel. Leszögezte: az Alstom elkötelezett magyarországi kapacitásai bővítése, újabb munkahelyek teremtése mellett. Szijjártó Péter fontosnak nevezte a vállalat szerepét az innovációban és a kutatás-fejlesztésben, és arra is kitért, hogy az Alstom építette meg a világ első hidrogénvonatát.

A hidrogén fontos eleme lehet a jövő energiabiztonságának, így az együttműködés ezen a téren a kapcsolat további mélyítésével járhat – mutatott rá. “Legfontosabb gazdaságpolitikai feladatunk a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között biztosítani azt, hogy a magyar embereknek legyen munkájuk és megbízható út álljon előttük a jövőbe” – jelentette ki a miniszter – közölte a távirati iroda.