Az INA horvát olajipari vállalat bevétele az idei első három hónapban elérte a 6,24 milliárd kunát (311 milliárd forint), ami 49,6 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban; a kiadásai 34,3 százalékkal 5,52 milliárd kunára (275 milliárd forint) nőttek.

Az év első negyedében 586 millió kuna (29,2 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelt el a cég, ez jelentősen több a tavalyi 50 millió kunánál, amit a növekvő üzemanyagárakkal magyaráznak. Az INA az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámolójában tájékoztat arról, hogy a magasabb árak 556 millió kunával növelték a bevételeket: a magas gázár 270 millió kunával, míg a 67 százalékkal magasabb Brent-olaj ára 247 millió kunával járult hozzá. Más termékek is pozitívan hatottak az eredményre, 39 millió kuna értékben – írták. Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a világpiaci zavarok folytatódnak, összhangban a világgazdaság és a kereskedelem nagyfokú bizonytalanságával, bár ezek szintje az olaj- és gázipari vállalatok számára kedvezőbb környezetet mutat.

Az olaj- és gázárak jelentős emelkedése a teljes olaj- és gázipar erőteljes bevételnövekedésének fő hajtóereje” – tette hozzá. Ismertette, hogy az olaj- és gázkutatásból és -kitermelésből származó bevételek (1,4 milliárd kuna), valamint az EBITDA (876 millió kuna), nagyjából megkétszereződött a kedvező árkörnyezetben, ami jelentősen kompenzálta a termelés folyamatos természetes visszaesésének hatását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az első negyedévben intenzívebbé vált a beruházási tevékenység, és a 846 millió kunás tőkebefektetés több mint háromszorosa a 2021 első negyedévinek. Ennek nagy részét finomítókra és marketingre fordították. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona – ismertette a távirati iroda.