Több mint hat százalékkal csökkent, így másfél havi mélypontra került a kőolaj világpiaci ára azután, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről.

A befektetők attól tartanak, hogy túlkínálat alakul ki az olajpiacokon, miközben számos országban újra fellángolt a koronavírus-járvány.

Délután fél hat körül a szeptemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 4,45 dolláros, 6,05 százalékos mínuszban, 69,14 dolláron forgott az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónként 66,77 dollárba került, 4,79 dollárral, 6,69 százalékkal csökkent az ár- ismertette a távirati iroda.

Eddigi napi minimumán a Brent 69,05 dolláron, a WTI pedig 66,67 dolláron május 31. óta nem látott mélységben is járt. A Brent ára június 1. óta, a WTI-é pedig június 17. óta először került a 70 dolláros küszöb alá.

Az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap arról állapodtak meg, hogy minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra a szakminiszterek, és hozzák meg a végleges döntést a jövő évre vonatkozóan. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy hat hónappal, 2022 decemberig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről-időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásuk hatályát, és májustól megemelik öt ország, Irak, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Oroszország kitermelési kvótáját.

Varga Tamás, a PVM Oil osztrák olajbrókercég elemzője azonban óvatosságra intett a kereslet világjárvány utáni fellendülésének várható ütemével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a globális járványhelyzet ismét súlyossá vált, ami érthető módon óvatossá teszi a befektetőket, “bár hangsúlyozni kell, hogy a világ más részein enyhülnek a korlátozások”.