Átvenné a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat a PGNiG lengyel állami gázszolgálatót a lengyel fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) által szerdán feltételesen kiadott engedély értelmében.

Az UOKiK ahhoz a feltételhez kötötte a fúziót, hogy a PGNiG csoport eladja az egyik cégét, a Gas Storage Poland társaságot, amely a lengyelországi földgáztárolók rendszerét működteti. Maguk a földgáztárolók azonban továbbra is a PGNiG, illetve a PKN Orlen tulajdonában maradnak. A PKN Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek szerdai nyilatkozata szerint a fúziót az év végéig valósítják meg. Obajtek egy erős energetikai cég megteremtése érdekében tett lépésnek nevezte az UOKiK döntését. A PKN Orlen ennek köszönhetően nemcsak Lengyelország, hanem az egész közép-európai térség energiabiztonságát erősíti meg – jelentette ki a vezérigazgató. A PKN Orlen az év elején bejelentette a Lotos lengyel olajvállalat átvételét is. A fúzió kapcsán a Lotos 417 lengyelországi töltőállomását eladják a magyar Molnak, a Mol pedig 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek. Ez az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.

Obajtek egy hétfői sajtóértekezletén közölte: arra számít, hogy az ügylet véglegesítésére az eredetileg tervezett időpontban, június végén, július elején kerül sor. A PKN Orlen szerdai közleménye szerint a PGNiG és a Lotos átvétele lehetőséget teremt egy integrált és diverzifikált üzemanyag- és energetikai, mintegy 80 milliárd zloty (6,3 ezer milliárd forint) tőkeértékű, több mint 100 millió közép-európai ügyfélet kiszolgáló konszern felépítésére.

A PKN Orlen és a PGNiG fúziójáról szóló szerdai sajtóértekezleten Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter megerősítette: Lengyelország az év végéig teljesen függetlenedik az orosz földgázszállításoktól, ezt lehetővé teszi az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba juttató Baltic Pipe-vezeték októberre tervezett üzembe helyezése, valamint a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő bővítése – ismertette a távirati iroda.