Növelte kitermelését és nyereségét a többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő Rosznyefty 2022 első félévében.

A társaság adózási utáni eredménye 13 százalékkal, 432 milliárd rubelre (7,22 milliárd dollár) emelkedett az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az orosz cégeket sújtó nyugati szankciók ellenére a kőolajkitermelés 5,7 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a napi teljes szénhidrogén-termelés pedig 4,85 millió hordó olajegyenértű volt, amely 1,5 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest. A termelés növekedése mellett a szigorú költséggazdálkodás segítette a működési eredmények javulását – közölte a pénzügyi jelentésben Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke, akit Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségeseként tartanak számon. A Rosznyefty közlése szerint a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum (BP) a cég tavalyi, rekord nyeresége után a jóváhagyott 441 milliárd rubel (7,4 milliárd dollár) osztalék arányos részére jogosult. A cég május végi közgyűlésén döntöttek arról, hogy a teljes nyereség felét kifizetik a részvényeseknek.

A Gazprom után a második legnagyobb, orosz állami kézben lévő vállalat a 2021-es évet rekord, 883 milliárd rubel (11,7 milliárd dollár) nyereséggel zárta. A nettó profit hatszoros növekedését a nyersanyagárak emelkedése és a pandémiát követő gazdasági fellendülés hajtotta. A brit olajipari társaság – a világ hetedik legnagyobb olajcége éves árbevétele alapján – az Ukrajna elleni orosz inváziót követően jelentette be, hogy a londoni kormány nyomására felfüggeszti közös projektjeit a Rosznyefty céggel és megválik a társaságban lévő 19,75 százalékos tulajdonosi részesedésétől, véget vetve ezzel több mit három évtizedes együttműködésnek. Közlésük szerint 25,5 milliárd dollárnyi eszközértéket írtak le könyvükből. Szecsin az osztalékfizetést jóváhagyó közgyűlési döntés után a júniusi Szentpétervári Gazdasági Fórumon közölte, hogy a tavalyi év után a BP-t megillető osztalékot külön pénzügyi számlára utalják – ismertette a távirati iroda.

Az osztalék kifizetését az Oroszország által bevezetett tőkekiviteli korlátozások akadályozhatják, amit a nyugati szankciókra válaszul vezettek be. A cégvezető a gazdasági fórumon azt mondta, hogy a brit olajóriás 2003 óta 36 milliárd dollár nyereséget ért el oroszországi működése alatt, 10 milliárd dolláros befektetés mellett. A Rosznyefty a BP éves kitermelésének harmadát, valamint teljes olaj- és gázkészletének felét adta a háború kitörése előtti időszakban.