Az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték rutinszerű karbantartása különösebb problémák nélkül a tervezett időre lezajlott és a befejezés előtt áll. A Nord Stream AG szóvivője szerint semmi sem áll a gázszállítás csütörtöki megkezdésének útjában.

Ellenkező esetben az üzemeltető társaságnak meghatározott módon tájékoztatnia kellene a piacot. Szerda reggelig nem történt ilyen bejelentés. Ellentétben a gázcsap elzárásáról elterjedt híresztelésekkel, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este utalt arra, hogy a karbantartás után megindulnak a szállítások. “A Gazprom teljesíti kötelezettségeit, mindig is teljesítette azokat, és továbbra is teljesíteni fogja minden kötelezettségét” – idézte Putyint az Interfax orosz ügynökség. Jelezte ugyanakkor a szállítási mennyiség további csökkentésének lehetőségét.

Ugyanis ha Oroszország nem kapja vissza a Kanadában megjavított turbinát, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy július végén ismét jelentősen, napi 30 millió köbméterre esik vissza a szállítási kapacitás. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték elméletileg több mint 167 millió köbmétert képes szállítani naponta. Az már szerdán kiderülhet, hogy a Gazprom csütörtökön megkezdi-e a szállítást, mivel rendszerint az előző nap szokta bejelenteni ügyfeleinek a szállítani tervezett mennyiséget – mondta el a Gascade hálózatüzemeltető szóvivője. A jelentősebb tételek szállításának előfeltétele ugyanis a nyilvántartásba vétel, az úgynevezett “nominálás”. A Gascade üzemelteti az Északi Áramlat-1 két átvételi pontját a németországi Lubminban, Pomeránia tartományban – közölte a távirati iroda.