A várakozásokkal ellentétben növekedett a brit gazdaság teljesítménye májusban, elsősorban a szolgáltatási szektor erőteljes aktivitása miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett a májusban. Áprilisban 0,2 százalékos visszaesést mértek havi összevetésben a brit gazdaságban. Az elemzői várakozások átlaga májusra is legfeljebb stagnálást valószínűsített, de az előrejelzési átlagon belül volt olyan prognózis, amely 0,1 százalékos havi GDP-csökkenéssel számolt. Az ONS szerdai tájékoztatása szerint a májussal véget ért három hónapban 0,4 százalékkal, tavaly májushoz képest 3,5 százalékkal emelkedett a brit bruttó hazai termék. A statisztikai hivatal számításai szerint a brit GDP májusban 1,7 százalékkal volt magasabb, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A májusi átfogó GDP-növekedésen belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 0,4 százalékkal emelkedett, és ez volt a legfőbb tényező a hazai össztermék havi összevetésű májusi növekedésében. A szolgáltatási ágazaton belül az egészségügyi szolgáltatások 2,1 százalékos havi növekedése volt a legfőbb hajtóerő, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvánnyal közvetlenül összefüggő egészségügyi szolgáltatási aktivitás folyamatosan csökken. A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék.

A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel. Londoni makrogazdasági elemzők szerint a váratlan lendületű májusi GDP-növekedés ellenére továbbra sem kizárt, hogy a brit gazdaság az idén recesszióba süllyed. Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics a májusi GDP-becslés szerdai ismertetése után összeállított gyorselemzésében kiemeli: számításai szerint ha a brit hazai össztermék júniusban nem csökkent 0,8 százaléknál nagyobb mértékben havi összevetésben, akkor elkerülhető az idei második negyedévi GDP-visszaesés. A ház várakozása szerint azonban a brit gazdaság teljesítménye 1 százalék körüli mértékben csökkenhetett júniusban az előző hónaphoz képest, és ez hozzávetőleg 0,1 százalékos GDP-csökkenéshez vezethetett a második negyedév egészében ismertette a távirati iroda.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor az általuk júniusra várt visszaesés fő oka a brit uralkodó platinajubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából meghirdetett rendkívüli négynapos munkaszünet volt, így a várt negyedéves visszaesés is csak statisztikai jelentőségű lesz, és valószínűleg elmarad a Bank of England jelenlegi előrejelzésében szereplő negyedéves csökkenéstől. A brit jegybank monetáris tanácsa legfrissebb prognózisában azt valószínűsítette, hogy az áprilisi visszaesés miatt a második negyedév egészében a brit hazai össztermék 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben.