A szakértők által vártnál kevésbé lassult az orosz ipari termelés növekedése novemberben, amikor megugrottak a termelői árak

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly novemberhez képest 7 százalékkal emelkedett az ipari termelés. Elemzők kisebb mértékű, 5 százalékos bővülésre számítottak az októberi 7,4 százalékos növekedés után. Az idei első tizenegy hónapban az ipari termelés 5,2 százalékkal nőtt, miután a tízhavi éves szintű bővülés 5 százalék volt. Novemberben az ipari termelés 0,5 százalékkal haladta meg az októberit. A koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 novemberéhez viszonyítva idén novemberben az orosz ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt. A bányaipari termelés bővülése 10,2 százalékra lassult éves szinten idén novemberben az októberi 11,1 százalékról. A tizenegyhavi növekedés 4,3 százalékot tett ki.

A feldolgozóipari kibocsátás növekedése 5,3 százalékra gyorsult az októberi 5 százalékról, az idei első tizenegy hónapban 5,2 százalékos növekedést regisztráltak éves összevetésben. Elemzők arra számítanak, hogy az idén 4,8 százalékkal nő Oroszország ipari termelése. A gazdaságfejlesztési minisztérium szeptemberben 2,0 százalékról 4,2 százalékra javította a bővülés idei ütemére vonatkozó előrejelzését. Oroszországban tavaly 2,6 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás. Ugyancsak a statisztikai hivatal kimutatása szerint novemberben az éves szintű termelőiár-emelkedés 29,2 százalékos volt az októberi 27,5 százalék után. Havi összevetésben a termelői árak 2,7 százalékkal nőttek novemberben az októberi 0,4 százalékot követően – ismertette a távirati iroda.