Több mint 700 millió forintos fejlesztést hajtott végre a vállalat.

Negyvenezer környékbeli lakost és ipari parki létesítményeket szolgál az az áramhálózati fejlesztés, amelyet az E.ON Hungária Csoport hajtott végre az elmúlt egy évben 724 millió forintból Pécsen – közölte az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

Németh Imre a napokban elkészült fejlesztés átadása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón azt mondta: Pécset és a környező településeket négy transzformátorállomás látja el árammal, 150 ezer pécsi és a környező települések lakói számára biztosítva így az energiát. Hozzátette: az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a város déli részén kialakított ipari parkba települő vállalatoknak fokozatosan egyre több energiára van, illetve lesz szükségük, emellett a megújuló energiaforrások rendszerbe táplálása is fejlesztéseket igényelt – adta hírül a távirati iroda.

Közölte: az E.ON ezért döntött a terület áramellátását biztosító kertvárosi állomás bővítése mellett, s hajtotta azt végre az elmúlt hónapokban. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a bővítés növeli az ellátásbiztonságot is, ami a környéken élő negyvenezer ember számára is hozadékkal jár. Egy esetleges üzemzavar hatásait kevésbé fogják érzékelni a térség lakói a jövőben – mondta.

A beruházás eredményeként 30 százalékkal növelték az állomásból induló 22 kV-os vezetékek számát, 8 új leágazást és egy új gyűjtősínt hozva létre. A fejlesztés során 6,5 kilométer nyomvonalon 22 kV-os földkábelt létesítettek és csaknem 20 kilométernyi kábelt építettek be. A sajtótájékoztatón Péterffy Attila, Pécs polgármestere úgy vélekedett: a fejlesztés a helyi gazdaság erősítését, a vállalkozások működését segíti.

Kiemelte: az E.ON rugalmas, felkészült és nyitott partner azokon a tárgyalásokon, amikor meglévő vagy új befektetőkkel tárgyal a város új beruházásokról. Emlékeztetett: a Déli Ipari Parkba az elmúlt másfél évben a Lemeztechnika Kft., a Hanon Systems Kft. és a Matro Kft. vetette meg a lábát, de logisztikai és szolgáltatócégek is érkeztek a területre, ahol már megkezdődött az autóipari textíliákat gyártó, japán Seiren-csoport üzemcsarnokának építése is.

A sajtó rendelkezésére bocsátott sajtóanyag szerint az E.ON szakemberei jelenleg is dolgoznak további pécsi fejlesztésekhez kapcsolódó beruházásokon: szeptember végéig egy új transzformátorállomást telepítenek az építés alatt álló új vásárcsarnok energiaellátására, illetve ősszel még két nagyobb bővítést valósítanak meg a baranyai megyeszékhely egy-egy utcájában. Az E.ON hosszabb távú tervei között szerepel még a Déli Ipari Park transzformátor-állomásainak cseréje, amennyiben a helyi vállalatok energiaigénye idővel további bővítésként mindezt szükségessé teszi.