A jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezése megfelelt az előírásoknak, az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos kötelezettsége teljesül – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken a honlapján közzétett véleményében.

A jelentésben rámutatnak: a GDP-arányos államadósság-mutató 2,3 százalékponttal 73,8 százalékra csökken jövő év végére a 2022. év végi 76,1 százalékról. A bruttó adósság névértéken 3969,7 milliárd forinttal, 9 százalékkal 48 189 milliárd forintra nő 2023 végére. Az összhang a törvényjavaslat és Magyarország 2022-26-ra szóló konvergenciaprogramja között biztosított – emelték ki. A számvevőszék szerint a javaslat előirányzatai több mint 95 százalékban megalapozottak, továbbá 14 bevételi és 15 kiadási előirányzat az alátámasztó számítások elkészültével válhat megalapozottá. Leszögezték, hogy a központi tartalékok elegendő forrást irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre a kockázatok kezeléséhez, valamint beruházási, járványügyi és energiaár-növekedési kompenzációs feladatokra.

A törvényjavaslat értékelését az ÁSZ annak feltételezésével végezte, hogy a kormányzati makrogazdasági prognózis teljesül – hangsúlyozták. Felidézték, hogy a törvényjavaslat jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervez, ami összhangban van az előrejelzéseket készítő hazai és nemzetközi szervezetek 2,6-5,0 százalék közötti prognózisaival. Az ÁSZ véleményében megerősítette, hogy a törvényjavaslat elegendő mozgásteret tartalmaz a reálisan várható gazdasági kockázatok kezelésére – adta hírül a távirati iroda, Úgy fogalmaztak, hogy “a költségvetési törvényjavaslat bizonytalan, sok feszültséggel terhes külső feltételek mellett készült. Ebben a helyzetben a jövő évi költségvetés elfogadása igazodási pontot nyújt nemcsak a költségvetési szervek, hanem a háztartások és a vállalkozások számára is”.