Mérsékelten lassult az amerikai gazdaság magánszektorának növekedése novemberben a szűk ellátási keresztmetszetek és a munkaerőhiány szorításában, ami tovább pörgette az inflációt a negyedik negyedév közepén.

Ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató novemberi felméréséből, amelynek előzetes adatait kedden tették

közzé. A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) kéthavi csúcsra, 59,1 pontra kapaszkodott fel az októberi 58,4 pontról. Elemzők is gyorsuló ütemre, de csak 59 pontra számítottak. Csökkent viszont a szolgáltatóipari BMI, az októberi 58,7 pontról 57,0 pontra, kéthavi mélypontra csúszott vissza, miközben elemzők emelkedést, 59,1 pontot vártak. A gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 2 havi mélypontra, 56,5 pontra süllyedt novemberben az előző havi 57,6 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a növekedés lassulására, a magasabb pedig a gyorsulásra utal.

A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig nagyjából 12 százalékát. A magánszektor növekedési üteme továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti idők hosszú távú átlagát, és azt jelzi, hogy a gazdaság a nyáron tapasztalt rövid megtorpanás után ismét lendületbe jött – ismertette a távirati iroda.

Az amerikai gazdaság továbbra is erősen növekszik – kommentálta a felmérés adatait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott azonban, hogy a lassulás jól mutatja, milyen nehezen boldogul a gazdaság a kínálat szűkössége miatt. Az árnyomások erősödését jelzi, hogy a vállalkozások ráfordításai árainak alakulását tükröző alindex 78,1 pontra ugrott az októberi 74,1 pontról, ami az adatok gyűjtésének kezdete, 2009 óta a legmagasabb érték.