Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene – a jelentős bázishatás eredményeként – 16,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2 százalékkal nagyobb, azaz lényegében a tavaly márciusival megegyező volt a forgalom. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,3 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,4 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 29,7 százalékkal nőtt az eladások volumene. Ezen belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 320,4 százalékkal, vagyis több mint négyszeresére, a használtcikk-üzletekben 238,7 százalékkal háromszorosára, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 75,3 százalékkal nőtt az értékesítés, amiben jelentős szerepet játszott a tavaly márciusi alacsony bázis is.

A könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk-üzletekben 59,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13,1, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,3 százalékkal nőtt a forgalom. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyag-kiskereskedelemben – a hó közepi ünnephez kapcsolódó többletvásárlások miatt – 51,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1375 milliárd forintot ért el, aminél nagyobbat csak a karácsonyi vásárlásokkal serkentett tavaly decemberről regisztrált a KSH. Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 20 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott márciusban. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 10,5, naptárhatástól megtisztítva 10,3 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 16,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a tavaly január-márciusihoz viszonyítva – közölte a távirati iroda.