Az Európai Unió 122,4 millió eurót (mintegy 43,5 milliárd forint) fektet a gazdaság dekarbonizálását célzó innovatív kezdeményezések finanszírozásába 14 uniós tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában; a támogatott projektek között egy magyar-német közös kezdeményezés is szerepel – közölte az Európai Bizottság.

Olyan projektek kapják meg ezeket a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában.

Az uni ós bizottság indoklása szerint azért esett a választás a kiválasztott 32 kezdeményezésre, mivel ezek a  legkorszerűbb technológiákon is túlmutató technikát vezetnének be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. Akiválasztott projektek az érintett ágazatok széles körét ölelikfel, az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálására.

A támogatott kezdeményezések között szerepel a VerBioChem nevű,magyarországi és németországi székhellyel rendelkező vállalatok projektje, amely bioüzemanyagokkal és biofinomító üzemek fejlesztésével foglalkozik, hogy az európai zöld gazdaságot megújuló szénnel lássa el-ismertettea távirati iroda.

A kisléptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás kedvezményezettjei megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását, amelyeket a negyedik negyedévben kell véglegesíteni, lehetővé téve az Európai Bizottság számára, hogy megkezdhesse a támogatások folyósítását. A projektek pénzügyi lezárására legfeljebb négy év áll rendelkezésre.