A tavalyinál 59,2 százalékkal alacsonyabb, 18,3 milliárd forint lett az Erste Bank adózott nyeresége idén az első kilenc hónapban; ugyanakkor folytatódott a hitelezés növekedése – mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a bank sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a költségek és az állami terhek emelkedése, valamint a számviteli elszámolások és a tartalékok képzése miatt lett rosszabb az időarányos eredmény a tavalyinál. Stabilan működik a bank a bizonytalan piaci környezetben is, tőkemegfelelése kiemelkedő – húzta alá az elnök-vezérigazgató. Jelezte azt is, hogy a hitelportfólió minősége az ügyfeleket sújtó pénzügyi nehézségek ellenére stabilan jó, a bank sokktűrő képessége magas. Közölte, hogy a működési bevétel 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, 144,3 milliárd forintra nőtt. A költségek főleg a Sberbank-kártalanítás miatti extra OBA-befizetés okán 26,7 százalékkal nőttek, 76,9 milliárd forintra. Romlott a költség/bevételi arány, 53,3 százalékra az előző évi 44,4 százalékról. A működési eredmény 11,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, 67,3 milliárd forintra csökkent. Az új finanszírozás volumene 44 százalékkal 493 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónapban, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 15,5 százalékkal 2286 milliárd forintra bővült egy év alatt – ismertette. A nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája 2,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,9 százalékról. Kérdésre elmondta: jövőre 0,2-0,5 százalék közötti növekedéssel számolnak a magyar gazdaságban.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a lakossági hitelállomány 1 százalékkal, 1137 milliárd forintra nőtt, miközben szűkült a jelzáloghitel-, és babaváró hitelpiac, a fogyasztási hitelekre pedig nőtt a kereslet. A mikrohitelezés a tavalyi szinten maradt. Közölte, hogy a lakáspiac bővülése a második negyedévben megtorpant, ezért az új lakáshitelek folyósítása 3 százalékkal elmaradt 2021 azonos időszakának eredményétől. A személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 11 százalékkal ugrott meg éves összevetésben. A babaváró hitel iránt 14 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva – ismertette a távirati iroda.

Az Erste Befektetési Zrt.-nél kezelt vagyon 21 százalékkal nőtt egy év alatt, a privátbanki üzletág szeptember végén 853 milliárd forintos vagyont kezelt, ami stabilan a második helyet jelenti a hazai privátbanki szolgáltatók között – sorolta. Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője elmondta: az új vállalati számlanyitások csaknem elérték az ezret. A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 33,9 százalékkal 1122 milliárd forintra nőtt egy év alatt, és szeptember végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. A Commerzbank megvásárlása hamarosan zárul, az adásvétel zárása miatt bankszünnapot tartanak várhatóan december elején. A bankszünnapról a honlapon olvasható részletes tájékoztató.