Kína devizatartaléka – ami a legnagyobb a világon – szeptemberben csaknem 1 százalékkal csökkent augusztushoz képest, áprilisi mélypontra esett elsősorban amiatt, hogy a dollár erősödött a vezető devizákból álló kosárhoz képest.

A devizatartalékot kezelő szervezet (SAFE) csütörtökön azt közölte, hogy a tartalék egy hónap alatt 31,5 milliárd dollárral, 3201 milliárd dollárra csökkent a múlt hónapban. A szakértők azzal számoltak, hogy a tartalékszint kevésbé csökken, 7 milliárd dollárral zsugorodik az augusztus végi 3232 milliárd dollárról. December végén magasabb, 3217 milliárd dollár volt a tartalékszint.

A SAFE a szeptemberi tartalékcsökkenést részben azzal indokolta, hogy a világ vezető devizáiból álló kosárhoz képest a dollár 1,7 százalékkal erősödött a múlt hónapban. Kína aranytartalékának az értéke az augusztus végi 113,69 milliárd dollárról 109,18 milliárd dollárra csökkent szeptember végére, miközben a tartalékszint nem változott, 62,64 millió uncia maradt közölte a távirati iroda.