Európa legalacsonyabb társasági adójának, az energiabiztonságnak és a politikai stabilitásnak köszönhetően az ázsiai vállalatok vonzó beruházási célpontként tekintenek Magyarországra – emelte ki Varga Mihály a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének alelnökével, Kim Jung Dzsúval folytatott megbeszélésén.

Varga Mihály rámutatott: a nagy jelentőségű dél-koreai beruházások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország elkerülje a szankciós válság nyomán kialakuló gazdasági visszaesést. Tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy 2021-ben Dél-Koreából érkezett az egyik legnagyobb befektetés az SK Innovation iváncsai, majd 2022-ben W-SCOPE nyíregyházi beruházásával. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország Ázsiában a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Koreával bonyolítja le, és a több mint 260 dél-koreai hátterű vállalkozás több mint 20 ezer főt foglalkoztat hazánkban. Magyarország a hazánkban működő koreai vállalatoknak köszönhetően ma a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és ötödik legnagyobb akkumulátor exportőre – tette hozzá.

Varga Mihály a találkozón kijelentette: hazánk mind az adózást, mind a szaktudást és az infrastruktúrát tekintve versenyképes feltételeket tud biztosítani, emellett a kormány eddig három koreai nagyvállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A gazdasági kapcsolatok további erősödését szavatolja az a beruházás-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodás is, amelyről nemrég állapodott meg Szöul és Budapest – emlékeztetett a magyar pénzügyminiszter. A Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság, amelynek társelnöke Varga Mihály, legutóbbi, 4. ülését márciusban tartották online formában, míg a következő, személyes jelenlétű ülést a felek várhatóan Budapesten tartják – ismertette a távirati iroda.