Csökkent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) negyedéves vállalati konjunktúramutatója 2022 áprilisához képest: plusz 36 pontról plusz 22 pontra változott a 2022. júliusi adatfelvétel alapján – közölte a kamara gazdaságkutatója kedden az MTI-vel.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet negyedéves vállalati konjunktúra felmérésében 350 cégvezető véleményét kérdezték meg vállalatuk üzleti helyzetéről és kilátásairól. A közlemény szerint a 2022. januári kisebb visszaesést lényegében korrigálta az áprilisi növekedés, a negyedéves konjunktúramutató júliusi értéke azonban jelentősen csökkent, és a 2021. januári-áprilisi szint között helyezkedik el, amikor a koronavírus-járvány második és harmadik hulláma miatt jelentős korlátozások voltak érvényben.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke 2022. júliusban 41 pontos szinten áll, áprilishoz képest 8 pontos növekedés tapasztalható. Ez arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése ismét lényegesen bizonytalanabb, sokszínűbb, ugyanakkor a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző eredményhez képest egységesebb. A bizonytalansági mutató mostani értéke a 2020. júliusi és októberi adat mellett a járványt megelőző időszak folyamán tapasztalt értékek közül a 2015. áprilisinak feleltethető meg – írják a közleményben.

A felmérés szerint a negyedéves konjunktúramutató értéke a feldolgozóipari vállalkozások esetében a legmagasabb, plusz 25 pont, a szolgáltatások területén plusz 23, a kereskedelmi cégek körében plusz 17 pont. Az előző negyedévhez képest az építőipari cégek esetében 21, a szolgáltató cégek körében 15, a feldolgozóipari cégek esetében 13, a kereskedelmi cégek körében pedig 12 ponttal csökkent a konjunktúramutató értéke. Az almutatóknál az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű 24 pontos romlás a várható jövedelmezőség megítélésében tapasztalható, és szintén jelentős mértékű, 21 pontos visszaesés történt a jelenlegi üzleti helyzet megítélésében is.

Az előző év azonos időszakához képest a jelenlegi rendelésállomány és a várható létszám kivételével negatívabb a vállalatok pillanatnyi helyzetértékelése. A leginkább kiemelkedő mértékben, 30 ponttal a várható jövedelmezőség megítélése romlott az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva – közölte az MKIK GVI.