Az ENI olasz energetikai cég nem tud rubelben fizetni az orosz gázért, mivel nem rendelkezik azzal – mondta Claudio Descalzi, az ENI vezérigazgatója az Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon.

Az ENI már korábban bejelentette, hogy kilép az oroszországi Kék Áramlat projektből, és lemond “jelentéktelen jelenlétéről” is Oroszországban. A Kék Áramlatot 2005 novemberében avatták fel. A vezeték Oroszországból szállít földgázt Törökországba a Fekete-tengeren keresztül, a tengerfenéken. Az 1213 kilométeres vezeték 396 kilométeres tengeri szakaszát az oroszországi kompresszorállomással együtt a Gazprom és az olasz ENI közös vállalata, a hollandiai bejegyzésű Blue Stream Pipeline B.V. üzemelteti, míg az oroszországi szakaszt a Gazprom, a törökországit pedig a török állami BOTAS olajvállalat. Az ENI honlapján az is szerepel, hogy a Rosznyefty orosz céggel közös projekteket már 2014-ben befagyasztották (tiltakozásul a Krím orosz elfoglalása miatt).

“Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség” – mondta Descalzi. Az olasz vállalatvezető megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajnán keresztül érkezik az orosz földgáz Olaszországba. Az ENI vezetője szerint cégénél nem biztosak a jövőbeni orosz üzemanyag-ellátásban. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án kiadott utasítása szerint át kell térni a csak rubelért történő gázexportra a “barátságtalan országok” esetében, ilyan például az Európai Unió, amely gázimportjának mintegy 40 százaléka származik Oroszországból.