A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – közölte a jegybank.

Hozzátették, az ügyben a jegybank bennfentes kereskedelem bűntett gyanújával feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen. A közlemény szerint az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta, hogy egy természetes személy által adott tőzsdén kívüli megbízásokkal összefüggésben sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései. Megállapították, hogy az EST MEDIA Nyrt. (jelenleg: Delta Technologies Nyrt.) bennfentes jegyzékén szereplő egyik természetes személy, betöltött pozíciójából adódóan bennfentes információkról szerzett tudomást. Ezek nyilvánosságra kerülésüket megelőzően árfolyam befolyásolására alkalmas, lényeges információnak minősültek, és a Delta Systems Kft. EST MEDIA Nyrt. általi megvásárlására vonatkoztak. Az információk birtokában tiltott bennfentes kereskedelmet megvalósító tőzsdén kívüli megbízásokat adott az érintett személy, aki a végrehajtott tranzakciók során a vizsgált időszakban több mint 11 millió darab EST MEDIA részvényt adott el.

Kiemelték, a magánszemély magatartásával olyan többletinformáció felhasználásával kötött tőkepiaci ügyletet, amely a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta. Ez sérti a tőkepiac átláthatóságát és azt, hogy a befektetők egyenlő feltételekkel vegyenek részt a tőkepiaci kereskedésben. Közölték, bennfentesnek tekintendő minden olyan, pénzügyi eszközzel összefüggő pontos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény és a MAR tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött ügyleteket. A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos, zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tőkepiaci ismeretekkel rendelkező személyként sértette meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályokat – ismertette a távirati iroda