Éves szinten októberben 47 százalékkal visszaesett az autógyártás Csehországban – közölte a cseh autóipari szövetség  Prágában. A problémák oka a koronavírus-járvány miatti leállások, illetve a nagymértékű chiphiány – szögezi le a közlemény.

Az idei első tíz hónapban összesen 899 855 darab autót gyártottak Csehországban, ami négy százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, amely 2014 óta az autógyártás leggyengébb éve volt. Chiphiány miatt több hétig állt a legnagyobb cseh autógyártó, a Skoda Auto, hasonló gondjai voltak a Toyota cégnek is, míg a Hyundai valamivel jobb helyzetben volt, a gyár csak időnként küszködött a chipek késésével. A dél-koreai Hyundai október végéig 231 ezer autót gyártott, 28 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Skoda Auto a tíz hónap alatt 547 174 kocsit gyártott, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A japán Toyota 121 081 autója 8,5 százalékos visszaesést jelent.

A cseh autóipari szövetség szerint a problémák nem múltak el, ezért felhívta a kormányt, hogy ismételten vezesse be a korábban sikeres Antivirus programot, amelynek keretében támogatta az autógyártási szektort. A programnak is köszönhetően a Skoda Auto például a néhány hetes leállás alatt átlagbért tudott biztosítani alkalmazottainak. Zdenek Petzl, az autóipari szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi problémák elsősorban a kis- és közepes vállalatokat, az autógyárak beszállítóit veszélyeztetik. Mindhárom autógyárban október a gyengébb hónapok közé tartozott és az év végén további termeléskiesésekkel számolnak – ismertette a távirati iroda.