Lagalábbis az osztrákoknál. Ausztriában 2025-től visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok, melyeket 25 eurócentes betétdíj illet majd – jelentette be Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter Bécsben.

A sajtótájékoztató során a klímaügyért is felelős miniszter elmondta, hogy a 25 centes (100 forint) betétdíj “ösztönző hatással lehet” a fogyasztók számára. “Ezzel a környezetet is védjük, és szorgalmazzuk a műanyagflakonok és (fém)dobozok szakszerű újrahasznosítását”. A 2025-től érvénybe lépő rendszer minden alumínium dobozra és minden olyan műanyagflakonra érvényes lesz, amelynek űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb három liter. A 25 centes betétdíj azonban csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahol visszaváltani kívánja a flakont vagy fémdobozt. A szóban forgó termékeket a kisebb közértekben emellett csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani. Higiéniai okokból kivételt képeznek a tejtermékek és tejes italok csomagolásai. A betétdíj bevezetése már a tavaly elfogadott hulladékgazdálkodási törvényben is szerepelt, azonban időbe telt, mire a környezetvédelmi minisztérium meg tudott egyezni a gyártókkal és a kereskedőkkel a vonatkozó részletekről. Míg a kidolgozott törvény szerint a nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről és az átalakítási munkálatokról, addig a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) uniós keret áll rendelkezésre – ismertette a távirati iroda.

Ausztriában évente 900 ezer tonnányi műanyaghulladék keletkezik, melyből körülbelül 50 ezer tonnát csak az italcsomagolások tesznek ki. Ez a mennyiség mintegy 2,5 milliárd műanyagflakont és fémdobozt jelent, melynek nagy része, alkalmas rendszer hiányában, a természetben végzi.