A Tuxera IT-tárolástechnológiai és hálózatátviteli vállalat szakmai befektetőként megvásárolta a HCC Embedded Kft.-t, amely a jövőben Tuxera Hungary Kft.-ként működik tovább – közölte a finn multinacionális cég.

A közleményben kiemelték: a tranzakció konkrét összege ugyan nem nyilvános, de az elmúlt néhány év adatai alapján a top 10 felvásárlás között lenne az IT-szektorban Magyarországon. Mindkét cég a beágyazott rendszerek, adattárolási megoldások szakértője, tehát olyan célszámítógépeket, célrendszereket készít, amelyek egy-egy konkrét feladatot látnak el – ismertették. A Tuxera rendszerei számos autó fedélzeti rendszereként, televíziókban működnek, a cég fejleszti továbbá például több Mars-misszió és más űrjárművek, vagy épp tengeralattjárók fedélzeti rendszereit és szuperszámítógépek nagy teljesítményű adatszállítását is – hangsúlyozták.

A finn cég piacvezető azokban a megoldásokban, ahol akár több száz petabyte-nyi (PB) adatot kell nagyon gyorsan feldolgozni – tették hozzá. A HCC Embedded a kisebb rendszerek, például mikrokontrollerek területén erős – jelezték példaként az egyik legismertebb sportmárka cipőibe épített vezérlőegységet felhozva. Szakacsits Szabolcs, a finn cég alapítója és technológiai igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a Tuxera mostantól bármilyen ügyféligényt képes egyablakos rendszerben kiszolgálni, a beágyazott rendszerek teljes palettáját kínálva. Emellett a tranzakció hatékonyabbá tette az olyan nagy és hosszútávú befektetéseket, amit például egy autóba építhető rendszer licencei jelentenek – tette hozzá.

A tanúsítványok megszerzése a kritikus rendszerek esetében – például autókba épített és gyártósorvezérlési rendszerek, a telekommunikációs szolgáltatásokban használt alkalmazások – évekig tart, magas beruházásigényű folyamat, amely a két cégnél korábban párhuzamosan zajlott – magyarázta. Az igazgató szerint a HCC Embedded csatlakozásával a Tuxera olyan világszínvonalú szakértői csapattal gazdagodott, amelyet csak hosszú évek alatt lehetne kiépíteni. A cég továbbra is aktívan toboroz Magyarországon, és számít a jól képzett hazai szakemberek csatlakozására – húzta alá Szakacsits Szabolcs – közölte a távirati iroda.

A Tuxera 2020-ban 17,9 millió eurós bevételt realizált, ami 40 százalékos növekedés az előző évhez képest; a vállalat Európán kívül képviseletet vagy leányvállalatot működtet az USA-ban, Koreában, Kínában, Tajvanon és Japánban is – olvasható a közleményben. A 2000-ben alapított HCC Embedded Kft. tavaly 441 millió forintos forgalmat bonyolított le, a társaság elsősorban, de nem kizárólag külföldről kapja megbízásait.