Júniusban második hónapja csökkent az autóeladás Kínában.

Kínában júniusban már a második egymást követő hónapban csökkent az autóeladás éves összevetésben, az ágazatot sújtó chiphiány és a megemelkedett nyersanyagárak miatt.

A múlt hónapban 2,020 millió új járművet adtak el Kínában, 12,4 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júniusban – közölte a kínai autógyártók szövetsége, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers).

Az idei első hat hónapban a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 25,6 százalékkal, 12,89 millióra nőtt az autóeladás. A
jelentős bővülés mögött részben az áll, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsony volt a tavalyi bázis.

A CAAM azzal számol, hogy idén 27 millió új autót adnak el Kínában, 6,7 százalékkal többet a tavalyinál- ismertette a távirati iroda.

A szervezet kimutatása szerint az alternatív meghajtású NEV (new energy vehicles) kategóriában 139,3 százalékkal, 256 ezerre nőttek az eladások júniusban. A NEV kategória foglalja magában a teljesen elektromos hajtás mellett a többi, a fosszilis energiahordozókhoz képest alternatív hajtáslánccal rendelkező, így a plug-in hibrid és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket is. A CAAM előrejelzése szerint tavalyhoz képest az idén 8,9 százalékkal több, 2,4 millió NEV autót értékesítenek az ázsiai országban.