Magyarország egyik legnagyobb, legdinamikusabban fejlődő városának szüksége van modern szállodára, ezért is kiemelkedő jelentőségű a most átadott Mercure Hotel a város szívében – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Debrecenben a szálloda átadóünnepségén vasárnap.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy Debrecen okkal büszke az új fürdőjére és a városban megvalósuló legnagyobb hazai beruházásra, az akkumulátorgyárra, hiszen annak megépültével munkahelyek ezrei létesülnek. A gazdaságfejlesztés, a turisztikai fejlesztések, mint a fürdő és a szállodaépítés egyszerre valósulnak meg a városban – tette hozzá. A miniszter szerint Debrecen dinamikus fejlődése nemcsak a régióra, hanem a határon átnyúló területekre is nagy jelentőségű. Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója emlékeztetett rá, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében 100 szoba feletti szállodák építésére lehetett pályázni, így nyert el a 8,5 milliárd forintos debreceni beruházás 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.

Szűcs Gyula, a Szinorg Universal Zrt. – a beruházást végrehajtására létrehozott Bajcsy Invest Kft. tulajdonosának – elnök-vezérigazgatója elmondta: nehéz körülmények közepette – pandémia, háború – jutottak el a mai napig, a szálloda átadásáig. A négy emeleten 135 szoba, 20 apartman fogadja a vendégeket, étteremmel, kávézóval, fitneszteremmel, három konferencia – és tárgyaló teremmel. Korábban úgy fogalmazott: a magyar állam és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatása lehetővé tette, hogy elhozzák Debrecenbe az első nemzetközi brandet, az Accor Csoport tulajdonában lévő Mercure-t, melynek tagja lesz az új szálloda. Papp László polgármester hiánypótlónak nevezte a beruházást, hiszen bő évtizede nem volt szállodaavató a városban. Debrecen gazdasági fejlesztésénél legfontosabb az összhang megteremtése a város különböző területei között – hangsúlyozta. Gőzerővel fejlődik a turizmus – emelte ki, hozzátéve, a pandémia előtti utolsó békeévben – 2019-ben – a vendégéjszakák száma 502 000 volt, és ezt a számot az idén is elérik. Jelentős szerepet tölt be a város turizmusában az eseményturizmus – virágkarnevál, úszó VB, nemzetközi salakmotor verseny -, és ezek megkövetelik a megfelelő színvonalú szálláshelyek meglétét – fejtette ki – közölte a távirati iroda.